Hoewel ze vaak al heel goed weten wat ze zelf willen, ben je als ouder van een tiener natuurlijk verantwoordelijk voor, en betrokken bij de juiste middelbare school keuze van jouw kind. Maar hoe kom je tot een weloverwogen besluit? Wij zetten graag een aantal nuttige tips op een rijtje, die je kunnen ondersteunen in het maken van de juiste schoolkeuze voor jouw kind!

1. Bezoek open dagen
Weet je nog toen je je kind voor het eerst naar de crèche bracht? Of de grote stap naar de basisschool? Waarschijnlijk is die keuze voor de kinderopvang en basisschool destijds mede gebaseerd geweest op gevoel. Wat was de eerste indruk van de omgeving, de mensen die er werken? Voelde je je op je gemak? En zag je je kind hier rondkruipen of -rennen? Bij de keuzeproces van het voortgezet onderwijs is dit niet veel anders. De beste manier om gevoel te krijgen bij een bepaalde school is het bezoeken van open dagen. Ook al ben je 100% zeker van een bepaalde school, ga toch nog even langs. Wie weet roept het wel bepaalde vragen op, die je niet eerder had bedacht. En het mooie is dat die vragen direct beantwoord kunnen worden! Bezoek niet alleen die ene school, maar zorg dat je iets te vergelijken hebt. Zo kan je voorkeur bevestigd worden, of word je juist verrast door andere invalshoeken.

2. Kijk naar je kind
Jij kent jouw kind als geen ander. Je hebt je kind zien ontwikkelen en je weet waar het talent, de kracht en de ontwikkelpunten liggen. Heeft jouw kind behoefte aan meer persoonlijke begeleiding? Werkt jouw kind graag samen of gedijt hij of zij beter bij zelfstandig werken? Elke school heeft een eigen filosofie. Een onderwijsmethode die de verschillende karakteristieken van jouw kind ondersteunen en stimuleren. Verdiep je in de verschillende filosofieën!
3. Grootte
In wat voor klassen en/of omgeving zal jouw kind opbloeien? Onderwijs op maat, kleine klassen en goede, individuele coaching? Of is jouw kind meer het type freewheeler die graag op avontuur gaat? De grootte van een school (en de klassen) is een belangrijke factor in het maken van de juiste keuze.
4. Zijn er aanpassingen in het programma mogelijk?
Het kan voorkomen dat een kind vastloopt, bijvoorbeeld bij specifieke vakken of in de overgang van onder- naar bovenbouw. Of dat er wellicht een verkeerde profielkeuze gemaakt is. Dan is het handig dat er aanpassingen in het leerprogramma voor jouw kind mogelijk zijn. Van bijlessen tot het volgen van andere vakken.
Het kan ook zijn dat een kind juist succesvol een eindexamen heeft afgelegd op mavo- of havo-niveau en toegewijd is om stap te zetten naar een volgend niveau! Dan kan het een meerwaarde zijn als een school een versneld 2 jaar-in-1 programma aanbiedt.
.
5. Maak de keuze samen
Ouders letten bij de schoolkeuze uiteraard op andere dingen dan kinderen. De eersten zullen zich misschien bekommeren om de organisatie van de school. Of er veel wisselingen in het docententeam zijn, hoe er omgegaan wordt met lesuitval? Of wat het beleid is van de school met betrekking tot laatkomers en spijbelaars? Of wat de slagingspercentages zijn? De laatsten zijn misschien meer bezig met de keuze van huidige klasgenootjes, of de afstand naar de school. Beide invalshoeken zijn belangrijk, dus heb het er goed over samen.
Wat tenslotte goed is om in het achterhoofd te houden; het komt maar zelden voor dat kinderen en ouders moeten concluderen dat ze een foute keuze hebben gemaakt. Staan jullie nog in dubio? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen, wij staan jullie graag te woord!
Vragen? Stel ze!
Heb je vragen over een van de behandelde onderwerpen of over onderwijs in zijn algemeenheid? Neem gerust contact met ons op.
Je kunt ons bereiken via e-mail op info@infinitycollege.nl of telefonisch via 0320 22 99 26.